W ramach działań społecznych zorganizowaliśmy zajęcia kulinarne. Celem spotkania było zorganizowanie czasu podopiecznym, ich integracji, zagospodarowanie czasu wolnego, nabycie nowych umiejętności, przełamywanie barier we wzajemnych kontaktach, umiejętność współpracy i okazywanie wzajemnej pomocy drugiemu.
Uczestnicy spotkania zostali zaznajomieni z zasadą przygotowania ciastek z ciasta francuskiego i masy maślano-cynamonowej. Każdy zajął się swoją porcją ciastek – na płat francuskiego ciasta trzeba było rozsmarować masę, następnie zwinąć jak roladę, pokroić w mniejsze kawałki. Umieszczone na blachach ciastka zostały zalane śmietaną i powędrowały do piekarnika. W oczekiwaniu na upieczone cynamonki, przygotowana została jesienna rozgrzewająca herbatka z pomarańczą, cytryną, imbirem posłodzona cukrem trzcinowym. Zapach ciastek szybko rozprzestrzenił się po placówce, wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali. A gdy już cynamonki zagościły na stole, uczestnicy zajęć z zachwytem stwierdzili, że są pyszne! To było radosne, spokojne, pełne rozmów spotkanie, podróż do świata smaków i zapachów.